despre pescuit

Pescuitul bate la cur fotbalul...

doua rame

Doua rame stau de vorba...- ce faci draga?- bine, tu?-sotul tau ce face ?- e la pescuit ...




impresii despre pescuit

miercuri, 27 ianuarie 2010

Pescuit la copca...





  Frig tare,-14grade, un vint usor care ingheata bine, si tuica fiarta bauta cu moderatie.
  Ca si anul trecut,in aceeasi echipa cu prietenii pescari la copca. Nu am plecat cu ginduri marete, doar bibanei, balosei si poate un salau. De prins s-a prins, vreo doua kg de biban mic, un balos,si un strapazan la dandineta care a fost eliberat.
 Personajele sunt: Tataie, Danielosu, Costi si eu. Fiecare da la cate ceva:Tataie si Costi la fix eu si Danielos la mormusca si dandineta. Tactica e cheia succesului si la copca ca si la stationar sau spining. Pescuim in copci pe rand cind la dandineta,cind la fixa sau momusca. Ideea e ca, ceva din toate trei o sa zgindareasca lacomia bibanului. Dupa o joaca cu dandineta nu se poate sa nu atace fixa sau mormasca. Ingineria e sa cunosti locurile, gropi, praguri,sau structuri din apa. Cum lacul e cunoscut de noi din copilarie e o joaca pentru noi localizarea. Balta e braconata la greu, dar bibanul nu e tinta braconierilor niciodata. E cautat in special carasul,  salaul si crapul care nu prea mai este.
  Nu sunt micinos dar am uitat sa fac poze la pesti si lui Costi... de vina frigul...

La copca...

  Prima oara anu asta la copca...frig -14grade.
 Echipaju
Nu am plecat cu ganduri marete, doar de distractie, un biban, balos, poate un salau.

marți, 26 ianuarie 2010

luni, 25 ianuarie 2010

miercuri, 20 ianuarie 2010

curiozitati

   Am gasit pe net un videoclip care mi-a placut mult, o pasare pescar. Desteapta pentru regnul ei. Ca si noi momeste, asteapta si recupereaza ...
pasarea pescar

  Curiozitate sau minciunica va las pe voi sa apreciati poza...

   Altfel aveti grija unde pescuiti!!!

vineri, 15 ianuarie 2010

Revista Super Pescar...


   Am intrat abia azi in posesia primului numar din Super Pescar;  nu stiu de ce , ma asteptam la o noua fata a revistei. Stiu ca e aceeasi echipa ca la AVP dar ma asteptam la altceva.... Nu am nimic de spus; arata la fel de bine ca si AVP, nimic negativ(deocamdata) dar cu siguranta o sa fiu nemultumit de ceva in viitor. De, nu poti sa multumesti pe toata lumea, asadar o sa fie mereu un nemultumit. Eu ma declar  MULTUMIT  de prima aparitie, are cam de toate, de la incepatori pana la avansati; interviu,atelier, noutati, (reclame mai putine)...spining, fly, stationar... chiar 100% pescuit.
   Interviul cu dnul Constantin Mateescu e super, e de citit ce zice maestru'.  Rubrica Ecologie e prezenta in mai multe pagini ca si rubrica Atelier. Merita cumparata si citita din scoarta in scoarta. Nici nu ma asteptam la vreo porcarie de revista din partea lor.
  Daca stau sa ma gindesc mai bine, sunt foarte multumit de ea. Nu ca parerea mea ar conta pe undeva in vreo statistica,   dar e cea mai completa revista de pescuit de la noi din tara. Felicitari si fir teapan tuturor.

marți, 12 ianuarie 2010

Despre gresatul mulinetelor

    Anul trecut ziceam ca ma apuc de curatatul sculelor... Am reusit sa curat doar tevile si betele  pana acum; urmeaza partea cea mai neplacuta pentru mine dar necesara,  curatatul mulinetelor. Nu ar fi asa greu daca nu ar fi multe ... si sunt. M-am hotarat sa curat si sa gresez  toate mulinetele. Cu acordul domnului Exu Pescaru alias Ionexu am sa copiez postul de pe forumul  www.pescuitul.ro.

M-am ocupat ceva timp cu studiul ungerii angrenajelor(tribologie) si am si ceva practica in sensul acesta.
Functionarea mecanismelor(angrenaje, parghii si lagare)unei mulinete are cateva particularitati:
-viteze mici de alunecare si rostogolire
-sarcini mici intre suprafetele de contact(exceptand japca)
-mase mici in miscare, mecanisme fine
-functionare intre -30 si 60grC si expunere la coroziune(umiditate+saruri)

Tinand cont de toti acesti factori, vaselina pentru ungere trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii(in ordinea
importantei):
-sa-si pastreze constanta vascozitatea(consistenta), in limitele de temperatura de mai sus, adica sa nu curga vara si
sa fie marmelada iarna

.
-sa aiba o vascozitate medie catre joasa. Sa aiba consistenta maionezei(nu dau cifre in gr. Engler, fiindca nu avem cu
ce masura)
-sa contina litiu si calciu.

In criteriile mentionate se inscriu multe tipuri de vaselina, inclusiv cea siliconica cu litiu si cea grafitata.
Important este cum reactioneaza la frig si care este consistenta ei la 20-30grC.
Daca are vascozitate(consistenta) mare, apar blocari in functionare

cu atat mai mult cu cat mecanismul este mai
complicat!
Este gresit ce a facut Armand, ca a
"subtiat" vaselina cu benzina.
Chiar diluata cu benzina, vaselina unge, dar benzina se evapora si vaselina se face in timp marmelada!
Vaselina trebuie diluata cu ulei pentru mecanisme fine(pentru masini

de cusut)

In concluzie, recomand pentru intretinerea mulinetelor urmatoarele:
-dupa 30-40 partide de pescuit, demontare si spalare cu benzina sau gaz.
-stergere, uscare completa

.
-ungere cu vaselina siliconica cu litiu sa grafitata, care sa aiba consistenta maionezei sau diluarea unei vaseline
pentru rulmenti(cu litiu si calciu) cu ulei pentru mecanisme fine.
-pe conturul de inchidere al capacului se pune un strat fin de vaselina de vascozitate mai mare(pentru etansare).
-in final cand mulinetele sunt montate, nu au mai ramas piese si fuctioneaza ca noi, se unge gatul proprietarului cu
licoarea preferata.

Fire intinse si mulinete fara rateuri.
         Mai sunt si alte postari acolo dar asta mi-a placut mie...
    In concluzie: eu personal le spal cu motorina, le degresez cu spray degresant apoi le ung cu vaselina siliconica pentru mecanisme fine, iar  rulmentii cu ulei pentru masina de cusut.
    Atentie mare la frana. E bine sa o desfaceti cu mare grija inainte de spalare, sa curatati discurile ( sa fie uscate la montare). Daca sunt umede se lipesc si nu mai functioneaza frina .
    Cam atat fac eu la ''fiarele mele''.   La modul ''amator'' cred ca este deajuns .
    Fir teapan tuturor ...

luni, 11 ianuarie 2010

Poveste pescareasca

    Ce am sa povestesc aici este o poveste  pescareasca; asa ca pescarii adulti sa lase copii sa pescuiasca dar sa nu-i invete sa minta ....

    Asa ca... Eram la cota 2000 si pescuiam (din lanul de porumb), sa nu ma vada paznicul... Tot lansand, am aruncat pe malul celalalt din greseala,unde acul s-a agatat de-un trifoi cu patru foi... Tot tragind de bat, am atras atentia unui iepure care venise la adapat... Deodata iepurele se repede la trifoiul meu si eu intep...si trag, si trag, pana la urma reusesc sa-l bag in juvelnic.   Acum stateam pe ginduri, sa mai pescuiesc, sa dau dupa iepuri... M-am hotarat!Dupa iepuri. Armez lanseta,lansez,astept... Mai miscam din cind in cind de bat, sa  miste trifoiul(la trifoi mergea), nimic... Schimb momeala; gasesc un trifoi cu patru foi, arunc si imediat se repede un iepuroi! Gata, la trifoi cu patru foi merge! Si cauta trifoi cu patru foi... N-am gasit decat vreo zece.Ce sa mai zic, am prins doisprezece iepuri asa, rapid. Ajunge, sa plec acasa. Pe drum ce ma gindesc... Ma opresc la cota 1400 sa nu ma duc acasa doar cu iepuri, ca nu crede nimeni, doar am plecat la pescuit, vin cu iepuri...  Asa ca desfac lanseta... Armez, lansez, astept... si astept...si astept...   Ma luase somnu'... Deodata lanseta se zmuceste, intep si incep sa recuperez, eu trag, curentul, pestele trage ...Reusesc sa-l trag pe mal...Surpriza...de necrezut... O scrumbie  de vreo patru kilograme... si gata afumata...
  Ce sa mai povestesc ... a fost o zi de pescuit nemaipomenita pot sa spun.
                              Fir teapan tuturor si succes.
          PS: Locul e chiar la coltul din dreapta al lanului de porumb.    





vineri, 8 ianuarie 2010

Revista Aventuri La Pescuit


  Cu parere de rau, am auzit zilele trecute ca revista Aventuri la pescuit nu mai apare de la anu'. Se spune ca din cauza crizei... Nu prea cred ca asta-i motivul dar e pacat.Sunt sigur ca se vindea,chiar uneori nu o  gaseam. Ma multumesc macar ca am toata colectia revistei de la prima pana la ultima revista... Era o revista placuta, cu editoriale, poze frumoase,''almanahe'' la sfarsit de an, mai interesanta ca altele...
Vestea buna: o sa apara o alta revista, nu se stie formatul, dar sper sa fie la fel de buna ca si AVP. Daca-mi amintesc bine parca "Super pescar" se va numi. Le urez succes.
  Sper sa fie macar cit Aventuri La Pescuit de interesanta. Astept cu interes maxim prima editie. Acum daca tot nu mai este , pot sa fac o mica remarca negativa nu numai la AVP, ci la TOATE revistele de pescuit. Au uitat vorba aia batrinesca ''orice bou a fost vitel''. Nu toti pescarii amatori sunt super avansati si atotstiutori. Au uitat de incepatori, de copii care iubesc pescuitul, de rubricile gen ''Atelier''. In toate revistele de pescuit, gasesti reclame la mulinete si echipamente de pescuit pe care putini au bani sa le cumpere.Nu dau exemple pentru a nu face reclama (urasc chestia asta). Stiu ca din reclame se traieste; dar chiar asa ...35-40% din orice revista de pescuit e reclama... Luati la intamplare una si o sa vedeti ca asa e .
  Poate noua revista o sa fie altfel... (asta n-o cred dar sper).
Cred ca in viitor o sa postez si ceva pentru incepatori, sfaturi,si mici trucuri pe care si eu ca ''bou batrin'' le-am invatat de la alti ''boi batrani''(sa nu se supere pe unde or fi).
        Fir teapan tuturor...

vineri, 1 ianuarie 2010

La Multi Ani ...

  Va urez tuturor un an mai bun, cu tot ce va doriti voi ca pescari sau ca cititori.
Incep anul cu ginduri marete, la capturi multe si mari, la pesti, stuf, pasari de apa, linistea de pe balta intrerupta de broaste... Asta e... ce sa fac nu pot sa sufar iarna asa cum e la noi. Gheata nu, frig nu, in schimb flescaiala si mizerie... Asta e Romania noastra. Plictiseala de iarna (asa-i zic eu) e atenuata de  Internet,Google cel destept si alte motoare de cautare. Tot bananaind pe internet am gasit asta: http://andreionescu.wordpress.com/2009/09/02/ca-in-romania-la-nimeni/#comment-43. Daca sunteti curiosi aruncati o privire. Este vorba despre disparitia unei specii de peste din raul Valsan (Arges)-Romanichthys valsanicola.

  Aici pescuiam cind eram copil, era pentru mine ca Nada Florilor pentru Sadoveanu... Aceeasi frumusete e si acum in zona, in schimb au aparut alte specii de pesti,biban, caras, sabioara etc; unele au disparut sau poate nu le-am vazut eu.

  Domnul Andrei Ionescu era suparat ca se pescuia acolo.Pot sa va spun ca nu exista nici un indicator cu ''pescuitul interzis'', nimeni nu m-a intrebat de sanatate pe acolo, iar localnicii habar nu au ca este o REZERVATIE. Sincer nici eu nu am avut habar. Probabil rezervatia este pe hartie, iar umilul pestisor doar in tratatele de ihtiologie. Despre ASPRETE,  asa se numeste pestisorul, era in numar mare in apele raului in urma cu ani buni. Din pricina indiguirilor nivelul apei a scazut; de aici probabil disparitia lui.  Valoare culinara nu avea nici atunci, dar erau mrene si cleni mai mari. Cleni si mrene sunt si acum spre bucuria mea dar la dimensiuni mici si in numar mare.  Apa nu este poluata,cu exceptia a citeva peturi sau mizerii aduse de apa. Nu am idee daca s-ar putea repopula cu asprete, dar cu siguranta nu a disparut din cauza poluarii.
  Frumusetea locurilor ar trebui sa sensibilizeze pe cineva din zona, dar sunt probabil oameni  foarte ocupati...

Sper sa va placa pozele, sunt facute pe raul Valsan.